8 de març. Dia Internacional de les Dones: EPSers Tech Girls

Informació de l'esdeveniment
Lloc:
Campus de cappont
Adreça:

Jaume II, 69

Organitza:
EPS
Inici:

#EPSersTechGirls

dia internacional de les dones

Ben segur sou conscients que la presència de noies i dones en l'àmbit tecnològic és escassa per la manca de referents femenins, per la repetició d'estereotips de gènere que promouen la falta de confiança en les seves habilitats i per prejudicis existents en l'imaginari col·lectiu respecte a les enginyeres i tecnòlogues.

En particular aquesta situació és molt evident a l'EPS i, per tant,  fa anys que fem accions per intentar revertir aquesta tendència. Es tracta que les noies tinguin referents, que vegin que l'enginyeria no és una professió exclusivament masculina, que elles també ho poden fer i que la societat no es pot permetre prescindir del talent femení!

Un dels aspectes que dificulten que les noies es plantegin el seu futur en aquest camp, és precisament la manca de referents femenins.

Per aquest motiu, en el marc de la celebració del pròxim 8 de març, us proposem un parell d'accions que ajudin a donar visibilitat a les noies i les dones que estudien i  treballen a l'EPS.

Aquestes accions consistiran en:
 
Realització d'una fotografia de grup per a la difusió a xarxes socials:
  • El divendres dia 8 de març a les 10:30h s'aturaran les classes de l'EPS. Es reprendran a les 11:10h.
  • Totes les noies i dones de l'Escola (alumnes, PAS i PDI) es trobaran a la zona que hi ha entre l'edifici de l'EPS i el Polivalent 1 a les 10.50h
  • Farem una fotografia que penjarem a les nostres xarxes socials i a la nostra web, amb el hashtag  #EPSersTechGirls. Us convidem a penjar-ho també als vostres perfils de xarxes socials!
  • Som poques. Per això és molt important que hi siguem totes! Pel mateix, demanem a tot el professorat que faci classe en aquell moment, que animi a les seves alumnes a participar en aquesta acció, i que els seus alumnes les acompanyin.
  • També convidem als nostres companys nois i homes que ens acompanyin, facin fotos, les pengin a les seves xarxes socials i ens unim tots plegats en un aplaudiment final.

Activitat Tecnologia en Femení, que es realitzarà a les 11.20h a l'Auditori del CCCT (Jaume II, 67)

  • És una activitat adreçada a estudiants de secundària i batxillerat, però oberta a tothom que vulgui assistir-hi, que pretén celebrar, reconèixer i impulsar el paper essencial de les dones a la nostra universitat i societat i posar un granet de sorra per trencar la bretxa de gènere en el món de la tecnologia.
  • Un acte que comptarà amb el testimoni de noies enginyeres, antigues alumnes de l'EPS de diferents àmbits que exposaran com és la professió de l'enginyera, explicaran el seu dia a dia i els projectes engrescadors en què treballen:

- Ariadna Carrobé, alumni del màster en Enginyeria Industrial, actualment Enginyera a AGBAR i doctorant de la UdL

- Alba Lamas, alumni del Màster en Enginyeria Informàtica, actualment Big Data Engineer (Reference Technician) en Bluetab-IBM Company i professora a la UdL

- Laura Herrera, Arquitecta, Arquitecta Tècnica i actualment Project Manager al BIG4LIFE project de la UdL

- Tere Alsinet, professora titular d'universitat en l'àrea de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial al Departament d'Enginyeria Informàtica i Disseny Digital de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida

Esperem comptar amb totes vosaltres. Una abraçada i fins divendres vinent!
 
 

Enguany, la jornada commemorativa del 8 de març a la Universitat de Lleida porta per títol "El treball en clau de gènere. Aspectes normatius i juridisprudencials".  

Tindrà lloc el 6 de març a les 10.00 hores a la sala d'actes de l'edifici de Rectorat (plaça Víctor Siurana 1). Està oberta a tothom i es retransmetrà en directe pel canal de la UdL.

Comptarem amb la participació de:

  • Belén Cardona Rubert, Catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social i Síndia de Greuges de la Universitat de València
  • Borja Suárez Corujo, Secretari d'Estat de la Seguretat Social i Pensions i professor titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Madrid
  • Jordi Agustí Julià, Magistrat emèrit de la Sala IV (Social) del Tribunal Suprem
  • Fernando Salinas Molina, Magistrat emèrit de la Sala IV (Social) del Tribunal Suprem
  • María Luisa Segoviano Astaburuaga, Magistrada del Tribunal Constitucional

Descarregueu-vos el programa.

 

El 8 de març se celebra a tot el món el Dia Internacional de la Dona. Però per què, el 8 de març? Els orígens d’aquesta celebració, encara que no tan llunyans, són molt confosos: es vincula a la commemoració de l’incendi d’una fàbrica tèxtil de Nova York el citat dia de 1857, segons unes fonts, i de 1908, segons d’altres.

Les obreres de la Cotton s’havien declarat en vaga per les condicions de treball insuportables que patien i havien ocupat la fàbrica. El propietari les va tancar i va calar-hi foc; van morir les 129 treballadores que hi havia dins.

El cert és que els orígens del Dia Internacional de la Dona estan lligats als moviments obrers i als partits socialistes dels Estats Units i Europa. Les dones del partit socialista nord-americà van ser les primeres a instaurar el Woman’s Day o Dia de la Dona, unes jornades de reflexió i acció: reivindicava el sufragi femení, que no van aconseguir fins al 1920, i rebutjava l’esclavitud sexual. A més del dret a votar i a ocupar càrrecs públics, demanaven el dret a treballar, a l’ensenyament vocacional i la fi de la discriminació laboral.

El dia exacte de celebració va anar canviant, fins que l’any 1914 s’institueix definitivament el 8 de març.