Mercat de Tecnologia 2025. Lleida
- Lloc:
- Campus de cappont
- Organitza:
- ICE i EPS
- Contacte:
-
Telèfon: 973703370
Email: ice.fp@udl.cat
- Inici:

La XXII edició del Mercat de Tecnologia (MdT) de l'Escola Politècnica Superior i l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Lleida arriba el pròxim dia 9 de maig de 2025 (divendres). L'alumnat expositor presentarà els projectes i gaudirem dels tallers, expositors i conferències de ciència i tecnologia sota la temàtica transversal d'aquesta XXII edició, "Tecnologia ambiental i sostenibilitat".
El Mercat de Tecnologia és una de les majors exposicions de projectes tecnològics i científics realitzats per alumnat de Secundària i Formació Professional de diversos centres educatius de Lleida i altres territoris. Aquest esdeveniment, referent en la promoció de la tecnologia a Catalunya, ofereix un espai d'intercanvi d'experiències, fomentant vocacions tecnològiques i el traspàs de coneixement entre joves. A més, brinda a l’alumnat l’oportunitat de compartir els seus projectes amb altres estudiants i visitants, alhora que descobreixen l’entorn universitari de la Universitat de Lleida.
El Mercat de Tecnologia també inclou una àmplia oferta d'activitats i tallers pràctics. Al llarg dels anys, s'han desenvolupat tallers com la fabricació de peces amb impressores 3D, iniciació a la robòtica amb LEGO EV3, programació en realitat augmentada i virtual, escàners 3D per a enginyeria inversa, i criptografia. També s'han explorat temes d'actualitat com l'impacte dels robots i la intel·ligència artificial en les professions de futur, la relació entre la ciència i els viatges espacials, i l'ús de drons pels bombers. Altres activitats se centren en la creació de videojocs amb retransmissió en streaming, la intersecció entre IA i fotografia, així com la importància de les vocacions STEM entre les noies i dones. Aquest conjunt d'activitats ofereix als estudiants un contacte directe amb el món tecnològic, fomentant la seva creativitat i vocacions científiques.
En definitiva, el Mercat de Tecnologia és molt més que una exposició de projectes: és un espai de descoberta, aprenentatge i inspiració on el jovent pot explorar les seves capacitats, compartir idees i conèixer les aplicacions pràctiques de la tecnologia en el món real. Amb una oferta d'activitats que s'adapta a les tendències tecnològiques més actuals, el Mercat no només impulsa vocacions en STEAM, sinó que també esdevé una plataforma clau per a la interacció entre el sector educatiu i l'entorn professional, enriquint el camí formatiu dels futurs tecnòlegs i científics.
PROGRAMA
- 09:30h Inauguració institucional a càrrec de les autoritats.
- 09:45h Presentació dels projectes dels alumnes d'ESO, BTX. i Cicles Formatius per centres educatius.
- 10:30h Descans.
- 11:00 Exposició del projecte de l'alumnat i realització els tallers, exposicions i conferències.
- 14:00 Finalització.
Aquí podeu consultar la totalitat de CONFERÈNCIES I TALLERS. No obstant les oferides pel PDI de l’Escola són:
Let's code!
- Descripció: Ei, t'has preguntat mai com es fa l'Instagram? i totes les pàgines web, jocs, apps que utilitzes a diari? programant. En aquest taller us oferirem una introducció molt pràctica, visual i interactiva a la programació.
- Responsable del projecte: Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.
- Adreçat al nivell: 4 d'ESO i Batxillerat.
- Horaris: 11:00 a 11:45 hores; 12:00 a 12:45 hores; i 13:00 a 13:45 hores.
Ciberseguretat: protegeix-te en el món digital!
- Descripció: Aquest taller està dissenyat amb l'objectiu d'introduir-se en el món de la ciberseguretat de manera pràctica i interactiva. A mesura que la nostra vida quotidiana es trasllada cada cop més al món digital, la seguretat en línia s'ha convertit en una necessitat fonamental per als adolescents. Amb la creixent amenaça de ciberdelictes com el phishing, el
robatori de dades personals o la suplantació d'identitat, és imprescindible que els joves desenvolupin habilitats per protegirse. - Responsable del taller: Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.
- Adreçat al nivell: Alumnes d'ESO i Batxillerat.
- Horaris: 11:00 a 11:45 hores; 12:00 a 12:45 hores; i 13:00 a 13:45 hores.
Neuroscalextric
- Descripció: Taller pràctic que mostra les possibilitats de la neurociència. Actualment, els elecroencefalogarrmes s'utilitzen per a monitoritzar l'estat del cervell dels pacientes en l'àmbit mèdic. En aquest taller bellugarem el cotxe amb la ment!
- Responsable del projecte: Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.
- Adreçat al nivell: ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.
- Horaris: 11:00 a 11:45 hores; 12:00 a 12:45 hores; i 13:00 a 13:45 hores.
El món de la recerca en l'àmbit energètic
- Descripció: S'introdueix a l'alumnat en el món de la recerca i el seu paper en la societat actual. Consta de tres parts. Parlarem dels reptes dels recursos energètics i canvi climàtic, la necessitat de fer recerca en energia i com s'està fent actualment, en una tercera part, s'exposa un projecte real que ha donat lloc a una tecnologia patentada en els darrers anys, com a cas d'èxit.
- Responsable del projecte: Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.
- Adreçat al nivell: 3r i 4t d'ESO i Batxillerat.
- Horaris: 11:00 a 11:45 hores; 12:00 a 12:45 hores; i 13:00 a 13:45 hores.
Construcció sostenible
- Descripció: L’arquitectura forma part del medi on habitem els éssers humans. La manera de construir els edificis pot repercutir notablement en el medi ambient. El taller pretén donar una pinzellada dels conceptes fonamentals que permeten construir l’arquitectura d’una manera més sostenible. Es tractaran conceptes com la inèrcia tèrmica als edificis, la utilització de l’aïllament tèrmic, els materials de construcció de baix impacte ambiental o l’energia que consumeix l’edifici.
- Responsable del projecte: Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.
- Adreçat al nivell: 3r i 4t ESO, Batxillerat i FP.
- Horaris: 11:00 a 11:45 hores; 12:00 a 12:45 hores; i 13:00 a 13:45 hores.
Energia solar fotovoltaica i termogràfica
- Descripció: Es realitzarà una introducció de la llum solar, per a posteriorment parlar de la seva distribució espectral. Això ens donarà peu a explicar l'efecte fotovoltaic i introduir la transformació dels fotons
incidents en corrent elèctric. En aquest mateix context, s'exposarà el concepte de la radiació emesa per qualsevol cos en funció de la seva temperatura i com la termografia és capaç de detectar-la i indicar la temperatura dels cossos. - Responsable del projecte: Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.
- Adreçat al nivell: 4t ESO, Batxillerat i FP.
- Horaris: 11:00 a 11:45 hores; 12:00 a 12:45 hores; i 13:00 a 13:45 hores.
Per tal de participar en aquestes activitats, heu d'omplir la inscripció.
Vols contactar amb la coordinació del Mercat de Tecnologia de Lleida?
Javi Badia - 973703370 - ice.fp@udl.cat