Els equips de les fases locals FLL EPS, brillen a la gran final nacional FLL 2025
Descarregar PdfEl dissabte 29 de març, el Campus Industrial i el pavelló de esterio de El Ferrol va acollir la gran Final Nacional de la competició FIRST LEGO League (FLL) de la temporada 2024/25 (Desafiament Submerged).
Un esdeveniment al qual van acudir més de 2.000 persones i hi van participar 700 joves agrupats en 56 equips classificats en els tornejos locals que s'han desenvolupat a tota Espanya durant els mesos de febrer i març.
Els tres equips guanyadors de les fases locals de la FLL organitzades per l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) van participar en aquesta gran final:
- ROBOTECH, 1r premi al guanyador de la fase local de la FLL EPS Lleida i del premi al comportament del robot. Xavier Perera exerceix d’entrenador d'un equip format per nois i noies de diferents edats i instituts de Mollerussa, format per en Marc Perera, Àlex Casanovas, Àneu Tarragó, Julià Domingo, Oriol Roure, Abril Armengol i Sergi Civit. Van presentar el seu Projecte BOOTTLER “No more plastic in the oceans”, una solució que permeti minimitzar la presència de plàstics als oceans. Cal tenir present, que aquests són responsables de malmetre els ecosistemes com també de dificultar les investigacions dels exploradors dels oceans.
- ADS SEABOTIX, de l'Institut Els Planells d'Artesa de Segre, 2n premi al guanyador de la fase local de la FLL EPS Lleida. Entrenats per en Jordi Trilla i na Montse Miralles i format per la Carla Balagué Clar, Lucas Gabriel de Araujo Almeida, Júlia Fontanet Mallol, Maximilian Gherghinoiu Tamas, Martina Giurgi Novau, Sol Markis Llobet, Nicoleta Nicolaev Popovici, Anna Prociuc, Nesrine Rabah Aberkane i Kristiyan Vladimirov Stoyanov. Van presentar el Projecte "D'Artesa al mar", on van treballar la manera de disminuir la contaminació de l'aigua que arriba al riu i del riu al mar. Les depuradores no tenen la capacitat d'eliminar els microplàstics, els olis, els detergents, cremes corporals i altres components que en petites quantitats aboquem a l'aigua i que acaben al mar i incrementant el seu estat de contaminació. Proposen formes perquè l'aigua que arriba als nostres rius siguin més netes i facin els mars més sostenibles.
- NanoVERC’s de l’escola Vedruna Sant Sadurní, de Sant Sadurní d’Anoia. Primer premi a la FLL EPS Igualada, format per en Marc Herrero Lopez, Alba Munné Sentis, Xesca Mata Castillo, Pau Lamela Marchan, Pau Mantas Torrents, Pau Crego Jiménez, Joan Igeño Costa, Miquel Roig Rovirosa i Martí Esteve Enrich i entrenat per l'Èlia Cascalló Vernerey. Van presentar el seu projecte, "S.O.S. (Sea Osmosis System)", un sistema compacte que permet obtenir aigua potable a partir d'aigua de mar mitjançant un procés d'osmosi inversa. Funciona de manera manual, sense necessitat d'electricitat i independentment de les condicions climàtiques, fet que el converteix en una solució ideal per a situacions d'emergència. Aquest dispositiu es podria utilitzar en bots salvavides, boies de salvament intel·ligents, vaixells de pesca i recreatius, lots i embarcacions esportives, vaixells de càrrega i creuers, helicòpters i avions de rescat, estructures flotants de refugi, bases militars i i operacions humanitàries, entre d'altres.
Els equips provinents de les fases locals organitzades per l'EPS, tant a Lleida com a Igualada, van mostrar la seva millor versió i van endur-se premis destacats:
- 1r premi al comportament del Robot: ROBOTECH. Aconseguint la màxima puntuació possible de 620 punts!
- 1r premi al disseny del Robot: ROBOTECH
- 1r premi a l'Excel·lència en Enginyeria: ADS SEABOTIX
Per la seva banda l'equip NanoVERC's va aconseguir una destacada 19a posició al Joc del Robot, sumnat un total de 355 punts
Enhorabona!
Robotech va obtenir així una plaça directa a la final internacional (World Festival) que tindrà lloc al George R. Brown Convention Center a Houston (Estats Units) del 16 al 19 d'abril de 2024.