L'EPS acull la Final de l'Olimpíada Informàtica Catalana i la Jornada de Matemàtiques i Informàtica de Ponent
Descarregar PdfEl dissabte, 22 de març de 2025, l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) va acollir la Final de l’Olimpíada Informàtica Catalana (oiCat) 2025 i la I Jornada de Matemàtiques i Informàtica de Ponent.
L’oiCat té com a principal objectiu fomentar l’aprenentatge de la Informàtica entre els estudiants de secundària i batxillerat. Els problemes d’aquesta competició són majoritàriament de natura algorísmica. Per resoldre’ls, cal emprar raonaments lògics i matemàtics, i sovint escriure programes que n’implementin alguna solució.
L’oiCat és oberta a tots els estudiants preuniversitaris de Catalunya, en particular els de secundària i batxillerat i la participació a l’oiCat és a títol individual.
L’Olimpíada Informàtica Catalana és organitzada per l’Associació de l’Olimpíada Informàtica Catalana, patrocinada per Codelearn i emparada per la Universitat Politècnica de Catalunya i la Societat Catalana de Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans.
Els finalistes a la Olimpíada Informàtica Catalana 2025 van ser:
Andrii Basov Eulàlia Gaya Bretones Guillem Vizcarro Sánchez del Valle Vera Morancho Xavier Ortiz Ricardo Batanero Moranchel Xavier Arimon Olivares Daniel Carpenter Marcos Morales González |
Àlex Xavier Touza Luque Dani del Rio Baena Vahe Arsenyan Kobalyan Eric Dulhai Laura Pisa Pau Schulz Marc Bru Montoya Llúria Torras Bruno Rodríguez Trejo |
Àlex Castellà Hamlet Arsenyan Marc Vivero Puga Víctor García Antón Lluís Girona Rallo Pau Pino Jacomet Guillem Subirats Gil Ot Santacreu Om Santacreu Serra |
Gabriel Prado Izquierdo Aran Treceño Alarcón Martí Atserias Manev Abril Catalán Ribolleda Antònia Sureda Vidal Àlex Frías Balletbó Marc Aiguadé Berenguer Lorién Olivera Salamanca Ariadna Franch Pérez |
Després de quatre hores de competició, els premiats van ser:
GUANYADOR ABSOLUT, amb el premi Codelearn Bundle, amb un valor aproximat de 600€
- Ricardo Batanero Moranchel
MEDALLA D’OR,
amb el premi de un Mini PC i una calculadora gràfica Casio FX-CG50 per a cadascún:
- Xavier Ortiz
- Andrii Basov
- Eulàlia Gaya Bretones
- Ricardo Batanero Moranchel
MEDALLA DE PLATA, amb el premi de un Kit Robotic i calculadora científica Casio FX-991SP per a cadascún:
- Ariadna Franch Pérez
- Marc Bru Montoya
- Guillem Vizcarro Sánchez del Valle
- Vera Morancho
MEDALLA DE BRONZE, amb un premi d'un Smartwatch i una calculadora científica Casio FX-991SP per cadascún:
- Eric Dulhai
- Dani del Rio Baena
- Gabriel Prado Izquierdo
- Daniel Carpenter
En paral·lel a la Final de l’Olimpíada informàtica Catalana, l’EPS també va acollir als participants de la I Jornada de Matemàtiques i Informàtica de Ponent, on les matemàtiques, la informàtica, els jocs mi els riures van ser la tònica general de les famílies i els nois i noies participants.
La Jornada va està organitzada el Departament de Matemàtica de la Universitat de Lleida, la Societat Catalana de Matemàtiques i Estalmat Catalunya, en col·laboració amb Lleimat, Feemcat i ACFAEC, neix de la voluntat de les entitats de posar en valor el territori i el Dia Internacionals de les matemàtiques (idm314), i posar en coincidència dues activitats ben especials a Lleida aquell mateix dia: la celebració de la Final de l’Olimpíada Informàtica Catalana (OICAT) i les sessions del programa d’estímul del Talent Matemàtic Estalmat Catalunya.
Les sessions d’Estalmat (Generalitzacions i introducció a l’àlgebra, Nombres irracionals i Grafs i planaritat ) es van desenvolupar a les aules de l’edifici, mentre les famílies van visitar la maqueta de la Lluna de Joan Oró al parc Agrobiotech de Lleida, on Josep Mallol Gurgui va donar explicacions detallades sobre la maqueta i Joan Oró, científic lleidatà, que va ser clau en la investigació de l’origen de la vida i en missions espacials de la NASA.
A mig matí es va dur a terme la presentació Institucional de la Jornada Matemàtica-Informàtica de Ponent, amb la presencia de Montserrat Rue, vicerectora d’Estudiants i Ocupabilitat, Montse Alsina, presidenta de la SCM i Magda Valls, directora de l’EPS, que va donar pas a un dels moments claus de la Jornada, la conferència de l’Eva Miranda, "De la certesa al caos: Alan Turing, l’asteroide a la deriva i el misteri dels ànecs de goma.". Eva Miranda es investigadora ICREA en matemàtiques a la Universitat Politècnica de Catalunya i una matemàtica de renom internacional, les contribucions innovadores de la qual han redefinit la nostra comprensió de nombrosos camps interconnectats, establint ponts entre disciplines.
Per agafar forces les famílies i alumnes vam gaudir d’un dinar de germanor i després de dinar… jocs de sobretaula per posar a prova la lògica, l’estratègia i la creativitat matemàtica amb el Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA).
A la tarda el gruix dels participants i les seves famílies van anar a la Seu Vella on, d’una banda es va organitzar una visita guiada per l’arquitectura monumental del monument i els secrets matemàtics amagats entre els seus arcs i capitells; i d’altra banda, es va van fer la gimcana matemàtica organitzada per Lleimat Lleida i que van guanyar l’Arnau Amat, en Yihao Liu i en Guifré González.
Finalment, la clausura de la jornada es va dur a terme al pati de la Seu Vella de Lleida.